Muzeum techniky a řemesel Koloveč

Muzeum techniky a řemesel s výstavní plochou přes tisíc m² a více než 7 500 exponáty patří mezi největší a nejobsáhlejší muzea svého druhu v Česku. V muzeu si můžete prohlédnout téměř všechny tradiční řemesla, které se na venkově nacházely.

V expozicích jsou zastoupena všechna tradiční řemesla a živnosti, které se nacházely na vesnici. V současnosti se v muzeu nachází 67 kompletních řemeslných dílen a živností a dalších dvanáct technických expozic. Návštěvníci mohou zhlédnout například tyto řemeslné dílny – řeznickou, pekařskou, cukrářskou, vlásenkářskou, bednářskou, sedlářskou, kloboučnickou, kartáčnickou, kamenickou, hřebenářskou či hodinářskou. Ze živností zaujme holičství a kadeřnictví, hostinec, koloniální obchod, řeznický obchod, tkalcovna i ordinace dentisty s laboratoří. Dále je k vidění expozice hodin a hracích strojů, kočárků a hraček, elektropřístrojů, zařízení kuchyně, pastí na zvířata, zpracování mléka, ale také expozici představující hasičskou zbrojnici.

K zajímavostem patří i světoznámý kolovečský mlýn na přemílání starých bab na mladá děvčata. Součástí prohlídky je také stále fungující hrnčířská dílna rodiny Volfů vyrábějící známou kolovečskou keramiku.