Plzeňský kraj - turistů ráj (turistický portál Plzeňského kraje) 
JaroLétoPodzimZima

Produktový balíček „Pivo = zlatý poklad Plzeňského kraje“

Pivní stezka

Které jídlo patří k našemu regionu? Od kdy se u nás vaří pivo, kde ochutnat pivní klasiku i pivní speciály? A jak uvařit pivní polévku? Odpovědi na tyto a další otázky Vám dá nová publikace s názvem Pivní stezky Plzeňského kraje.

V Plzeňském kraji můžete podniknout hned několik výletů za zlatavým mokem a při té příležitosti navštívit další atraktivní místa. Tipy najdete v nové publikaci Pivní stezky Plzeňským krajem, která byla vydána v rámci rozsáhlého projektu „Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií“. Ten začal kraj realizovat v říjnu 2011 a dokončen bude v červnu 2013.  Publikace je k dispozici zdarma v informačních centrech Plzeňského kraje.
Přinášíme malou ochutnávku z publikace:
Pivní stezka Za plzeňskou klasikou i jedinečnými pochoutkami (Doporučuje Plzeňský Prazdroj, pivovar Gambrinus, největší českou pivnici, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, pivovárek a restaurant U Sládka, Pivovar Groll, Minipivovar Rytíře Lochoty a Pivovarský dvůr v Černicích)
K dobřanské hvězdě a Bizonovi (Víte, že na jižním Plzeňsku v Pivovaru Modrá hvězda ochutnáte jedno z nejstupňovitějších českých piv – dvacetitřístupňový extra speciál? Překvapí vás i Hostinský pivovar U Bizona vařící tradiční piva. A dozvíte se, co v této oblasti ještě nevynechat.)
Od Stočesů za pivem ušatého rytíře (Na Rokycansku pokračuje v pivovarnické tradici Minipivovar U Stočesů, pivo vám tu bude chutnat při pohledu na měděnou varnu.  Starou pověst o ušatém rytíři vám připomene ve Šťáhlavech pivovar Radouš. Trasa doporučí zámek Kozel i památky ve Starém Plzenci včetně dominanty Plzeňska Radyně)
Za zlatou jedenáctkou a stříbrňákem (Tachovsko nelze při putování za pivem vynechat. V rodinném pivovaru Chodovar se nudit nebudete, ochutnat speciality můžete v unikátní restauraci vytesané ve skále nebo si tu v pivu můžete dát blahodárnou koupel. Podle starých receptur se pivo vaří i v rodinném pivovaru u Rybiček ve Stříbře, nabízí i specialitky v podobě banánového nebo višňového piva.)
Z Koutu na Šumavě do pivního studia Modrý Abbé (Také Šumava nabízí milovníkům piva tradiční ležáky, tato pivní stezka vás zavede do Pivovaru Kout na Šumavě nebo do centra Klatov ochutnat různé druhy piva)
Z Belvederu do okolí Železné Rudy (Dalším šumavským tipem je pivovar Belveder, návštěva malého pivovarnického muzea s expozicí starých sudů a vyhledávané turistické cíle Železnorudska)
Recepty na kulinářské speciality kraje:
Plzeňská pivní polévka: Rozkrájíme 300 g tmavšího chleba , zalijeme 300 ml plzeňského piva ležáku a necháme rozmočit. Asi 1,2 l nepříliš masného vývaru přivedeme do varu, vlijeme pivo s chlebem, přidáme 200 ml sladké smetany, žloutek, kmín, sůl. Vše rozvaříme a po procezení hustým cedníkem podáváme.
Smažená jablka v pivním těstíčku: 500  jablek, 250 g hladké mouky, 3 vejce, 200 ml světlého piva, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 polévková lžíce skořice, sůl, olej
Oloupaná jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky, obalíme v mouce. Připravíme si těstíčko z piva, žloutků, soli, mouky, vanilkového cukru a skořice. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do těstíčka. Ve směsi namáčíme v mouce obalené plátky jablek a v nepříliš rozpáleném tuku pečeme dozlatova. Hotová, na ubrousku okapaná jablka, posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Projekt Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií je spolufinancován  Evropskou unií.

Naposledy upravil: Beránek Filip (12.06.2013)

 


 

Specifikujte cíle:

Mapa okresů

TachovDomažliceKlatovyRokycanyPlzeň-severPlzeň-jihPlzeň-město

Název 

Okres 

Typ