Plzeňský kraj - turistů ráj

lupa

Pojďte ochutnat

Pojďte ochutnat

Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu.

Také v kuchyni platí, že pivo vládne Plzeňským krajem. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. Představte si výborný guláš, kde se maso jen rozpadá. V tomto kraji je ještě výtečnější, protože se do něj přidává pivo. Rovněž masa pečená na zlatavém moku jsou výtečná. K jídlu se podávají různé druhy knedlíků např. špekové či sklářské, do kterých se dává zelí a smetana. Pojmem je křimické zelí, kysané zelí se na Plzeňsku „šlape“ už přes sto let.

Typickými jsou pro Plzeňský kraj pokrmy z brambor. Hojně se používají i ve specifické chodské kuchyni. Klasickým bramborákům se říká vošouchy, z brambor se připravují další lidová jídla hluchec, toč a báč. Naslano, nasladko, na nejrůznější způsoby připravovaly hospodyňky tato lidová jídla na Chodsku a na dalších místech v kraji. Rodinné recepty se dědí z generace na generaci, a tak ještě dnes můžete tyto dobroty ochutnat.

Na Šumavě se používají při vaření místní suroviny houby sbírané ve zdejších lesích, pstruzi z čistých potoků či výborná zvěřina a maso. Hustá šumavská bramboračka s houbami vám určitě zachutná stejně jako šumavský pstruh na másle.

A zapomenout nemůžeme ani na sladké – ovocné knedlíky či jablečný závin neboli štrúdl. V oblasti Prácheňska se stále podle původních receptur pečou sladké hnětynky, které podle tradice dávala děvčata chlapcům o posvícení v hospodě. Nejvíce ale Plzeňský kraj proslavily výtečné chodské koláče. I ten nejmlsnější jazýček si na nich pochutná. Koláče s mákem, tvarohem a povidly bohatě zdobené, s krásnými ornamenty se liší merhováním tedy zdobením, podle toho z jaké oblasti Chodska pocházejí.

V regionu je celá řada vyhlášených restaurací. Nenechte si ujít návštěvu největší české pivnice – plzeňské restaurace Na Spilce či šenku Na Parkáně, kde ochutnáte hlavně speciality z piva. Chodskou kuchyni vyzkoušejte v krčmě U Meluzíny v Domažlicích. Velkým gastronomickým zážitkem je návštěva restaurace Ve skále v Chodové Plané, která je vytesána v žulových skalách a nabízí výbornou kuchyni.

Některé výjimečné potraviny a jídla v kraji se mohou pochlubit označením Regionální potravina. Jde o nejkvalitnější potraviny od lokálních výrobců, při jejichž výrobě se používají místní suroviny.

Články

Pojďte ochutnat

Pojďte ochutnat

Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu.

Sládek

Sládek

UŽIJTE SI PLZEŇSKO JAKO SLÁDEK

Sladovna, hvozd, varna, spilka, ležácký sklep … Znalci jistě poznají, že je řeč o pivovaru. A objednáte-li si s přáteli „plzeň“, vědí už úplně všichni. Nechte se však nalákat i na Plzeň skutečnou , kterou díky originálnímu spodně kvašenému ležáku znají lidé všech kontinentů.

DEPO Street Food Market

DEPO Street Food Market

Oblíbený festival pouličního jídla DEPO Street Food Market pravidelně plní areál lákavými vůněmi lahůdek z bister a food trucků s rychlým a chutným jídlem.

Z barokní kuchařky: Kapoun s citrónovou omáčkou

Z barokní kuchařky: Kapoun s citrónovou omáčkou

Kapoun může být jak vykastrovaný kohout, tak i vykastrovaný samec králíka.  V obou případech jde o jemné a lahodné maso. Kapouni byli v době baroka velmi oblíbenou potravinou.

Další ...