Plzeňský kraj - turistů ráj

lupa

Zažij kraj jako Labužník

kategorie labuznik header

Recept na chodský koláč

Recept na chodský koláč

Chodský koláč je náročný na přípravu a ve své době nebyl ani levnou záležitostí, hospodyňky je proto pekly doma hlavně o větších svátcích.

Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 250 g másla, 10 g soli, 6 žloutků, 20 g vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, asi 400 ml vlažného mléka

Zdobení: loupané a na plátky pokrájené mandle, rozinky máčené v rumu, směs vanilkového a moučkového cukru, smetana, 1 vejce

Jak na to: V trošce vlažného mléka s troškou mouky a cukru necháme vzejít droždí. Do mísy s prosátou moukou přidáme žloutky a všechny suché přísady, máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a společně s kváskem a moukou zaděláme vláčné těsto. Těsto důkladně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny.

Tvarohová náplň: 1,5 kg tučného měkkého tvarohu rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru, pěti lžícemi rumu a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný ze 3 bílků.

Maková náplň: 200 g jemně umletého máku svaříme v 250 ml mléka s dvěma lžícemi rumu, dvěma lžícemi medu, lžící cukru a balíčkem vanilkového cukru.

Dobrou chuť!