Také v kuchyni platí, že pivo vládne Plzeňským krajem. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. Představte si výborný guláš, kde se maso jen rozpadá. V tomto kraji je ještě výtečnější, protože se do něj přidává pivo. Rovněž masa pečená na zlatavém moku jsou výtečná. K jídlu se podávají různé druhy knedlíků např. špekové či sklářské, do kterých se dává zelí a smetana. Pojmem je křimické zelí, kysané zelí se na Plzeňsku „šlape“ už přes sto let.
Typickými jsou pro Plzeňský kraj pokrmy z brambor. Hojně se používají i ve specifické chodské kuchyni. Klasickým bramborákům se říká vošouchy, z brambor se připravují další lidová jídla hluchec, toč a báč. Naslano, nasladko, na nejrůznější způsoby připravovaly hospodyňky tato lidová jídla na Chodsku a na dalších místech v kraji. Rodinné recepty se dědí z generace na generaci, a tak ještě dnes můžete tyto dobroty ochutnat.
Na Šumavě se používají při vaření místní suroviny houby sbírané ve zdejších lesích, pstruzi z čistých potoků či výborná zvěřina a maso. Hustá šumavská bramboračka s houbami vám určitě zachutná stejně jako šumavský pstruh na másle.
A zapomenout nemůžeme ani na sladké – ovocné knedlíky či jablečný závin neboli štrúdl. V oblasti Prácheňska se stále podle původních receptur pečou sladké hnětynky, které podle tradice dávala děvčata chlapcům o posvícení v hospodě. Nejvíce ale Plzeňský kraj proslavily výtečné chodské koláče. I ten nejmlsnější jazýček si na nich pochutná. Koláče s mákem, tvarohem a povidly bohatě zdobené, s krásnými ornamenty se liší merhováním tedy zdobením, podle toho z jaké oblasti Chodska pocházejí.
V regionu je celá řada vyhlášených restaurací. Nenechte si ujít návštěvu největší české pivnice – plzeňské restaurace Na Spilce či šenku Na Parkáně, kde ochutnáte hlavně speciality z piva. Chodskou kuchyni vyzkoušejte v krčmě U Meluzíny v Domažlicích. Velkým gastronomickým zážitkem je návštěva restaurace Ve skále v Chodové Plané, která je vytesána v žulových skalách a nabízí výbornou kuchyni.
Některé výjimečné potraviny a jídla v kraji se mohou pochlubit označením Regionální potravina. Jde o nejkvalitnější potraviny od lokálních výrobců, při jejichž výrobě se používají místní suroviny.