• Facebook
  • Instagram

Plzeňský kraj - turistů ráj

lupa

Recepty

Recepty

Chcete si sami doma upéct vošouchy či báč nebo vás honí mlsná a raději byste sladké hnětýnky? Už jste ochutnali kubu? Nechte se vést nejoblíbenějšími recepty a dopřejte si tradiční pokrmy z Plzeňského kraje, které vařili již naše praprababičky.


Chcete si sami doma upéct vošouchy či báč nebo vás honí mlsná a raději byste sladké hnětýnky? Už jste ochutnali kubu? Nechte se vést nejoblíbenějšími recepty a dopřejte si tradiční pokrmy z Plzeňského kraje, které vařili již naše praprababičky.

Články

Recept na chodský koláč

Recept na chodský koláč

Chodský koláč je náročný na přípravu a ve své době nebyl ani levnou záležitostí, hospodyňky je proto pekly doma hlavně o větších svátcích.

Z barokní kuchařky: Kapoun s citrónovou omáčkou

Z barokní kuchařky: Kapoun s citrónovou omáčkou

Kapoun může být jak vykastrovaný kohout, tak i vykastrovaný samec králíka.  V obou případech jde o jemné a lahodné maso. Kapouni byli v době baroka velmi oblíbenou potravinou.

Z barokní kuchařky: Tvaroh

Z barokní kuchařky: Tvaroh

Nedílnou součástí potravy, která se v době baroka objevovala jak v měšťanské, tak i selské kuchyni, byl tvaroh.

Z barokní kuchařky: Chléb a mrváně

Z barokní kuchařky: Chléb a mrváně

Chléb vždy býval a stále je základem potravy. Zkusme si upéct chléb podle starodávného způsobu tak, jak byl v baroku znám. Nutno říct, že k velkým změnám při jeho přípravě od baroka po dnešní dobu nedošlo.

Z barokní kuchařky: Nudlový desert hraběnky Lažanské z Bukové

Z barokní kuchařky: Nudlový desert hraběnky Lažanské z Bukové

Suroviny:

200 g tenkých nudlí

500 g měkkého tvarohu

3 vejce

1 lžíce cukru

2 lžíce medu

3 – 5 lžic husté kysané smetany

50 g rozinek

25 g mandlí

30 g ořechů

100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)

30 g kandovaného ovoce

1 citrón

1 lžička mleté skořice

tuk a strouhanky na vymazání a vysypání formy

Postup:

Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy. Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut. Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí.  

Celková doba přípravy cca 2 hodiny  

V tomto desertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů. Všechny použité suroviny vyniknou díky tomu, že tento moučník je pouze přirozeně sladký. 

 

Pojďte ochutnat

Pojďte ochutnat

Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu.

Další ...