Po kopcích, potocích a vsích Bezdružicka

Pro cyklisty, které nezaskočí nějaký ten kopec. Trasa: Bezdružice – Řešín - Pačín - Kamýk - Křivce - Úterý - Olešovice - Bezdružice

Cyklovýlet je výletem do prastaré, člověkem obhospodařované krajiny, kde život plyne svým tempem a jistá ospalost míst dává poznat, že zde člověk kráčí pokorně ruku v ruce s rytmem přírody. Zdejší ráz je kopcovitý, ale trasa vinoucí se poli, lesy, rybníky a loukami s dobytkem zásobuje oči lahodnými pohledy do okolí. Počátečním místem jsou Bezdružice, malebné městečko ležící stranou rušných silničních tahů. Za druhé světové války byly přičleněny k říši, což zpečetilo neblahý poválečný vývoj typický pro celé Sudety. Trasa krátce klesá až do Řešína, odkud táhle stoupá otevřenou krajinou až těsně před cyklorozcestník Kamýk - nejvyšší bod výletu. Krátce před ním protíná trasa Pačín, drobnou ves s dominantním mimořádně hodnotným statkem z 18. stol.

Od Kamýckého rozcestí následuje dlouhé klesání lesem až ke křížení s Nezdickým potokem. Odtud je vidět Zaječí rybník, označovaný jako „Zaječák“ prý díky svému tvaru. K dalšímu setkání s Nezdickým potokem je to opět přes kopec a vesnici Křivce. V místě křížení cyklotrasy se silnicí Bezdružice – Úterý vede odbočka k přírodnímu koupališti Křivce s kempem a hospodou starého střihu. Další zastávkou je perla výletu, městečko Úterý, které je městkou památkovou zónou. Pro své zachovalé náměstí s měšťanskými domy, renesanční radnicí a řadou historicky cenných budov je oblíbeno filmaři. Následuje opět kopec a vesnička Olešovice s dochovanou strukturou tradiční zástavby, tvořící s údolím Úterského potoka působivý celek. Zbývá k němu už jen klesnout zdánlivě opuštěnou krajinou a zpět do Bezdružic bohužel zase vystoupat.

↗ 520 m

↘ 520 m

Značení: Trasa využívá dopravního cyklistického značení. 306, 2219, 2221

Typ kola: trekové, horské

Dostupnost: vlakem

Občerstvení: Bezdružice, Křivce – koupaliště (pouze v sezóně), Úterý