Z Mirošova k Padrtím a zpět

Středně náročná trasa. Trasa: Mirošov – Vodní hamr Dobřív - bývalá Zábělá – Přední Zábělá – Dolejší padrťský rybník – Hořejší padrťský rybník – Trokavec - Mirošov

Výlet začíná v Mirošově, pokračuje k unikátní technické památce Vodnímu hamru v Dobřívi přibližující historické zpracování železa, odkud se vydává vstříc tajemné, donedávna zapovězené Chráněné krajinné oblasti Brdy. Trasa zhruba svoji první polovinu stoupá a proplétá se hlubokými listnatými lesy mezi postupně zvyšujícími se vrcholy až k turisticky oblíbené oblasti bývalých vsí Padrť a Přední a Zadní Zábělá se známými vodními plochami Dolejšího a Hořejšího padrťského rybníka. Tato oblast je jedna z nejrozsáhlejších bezlesých oblastí Brd, okouzluje proto působivými pohledy na přírodní scenérie. Dolejší padrťský rybník obklopují z východu rašeliniště, ze severu a západu se rozkládají místy mokřadní louky s druhovou rozmanitostí.

Možná i proto se z chudých podhorských vesniček za první republiky stávaly vyhlášená letoviska, jejichž rozvoj byl však násilně přerušen za druhé světové války, kdy byly obsazeny Němci, v 50. letech 20. století vysídleny a srovnány se zemí a na jejich místě vznikla  dělostřelecká střelnice. Dnes se přírodně zachovalé a člověkem opuštěné Brdy znovu otevřely veřejnosti a právem se vyhřívají v turistickém zájmu. Trasa prochází bývalými vesnicemi Přední a Zadní Zábělá a Padrť, vede skrz zachovalé aleje s překrásnými staletými duby, okolo vodních ploch rybníků, ve kterých se odráží všudypřítomná zeleň. Od hráze Hořejšího padrťského rybníka trasa stoupá ke Skále Marie Terezie do vsi Trokavec, kde je fajn hospoda. Odtud už trasa klesá otevřenou krajinou až zpět do Mirošova, kde za návštěvu stojí místní zámek.

↗ 390 m

↘ 390 m

Značení: Trasa využívá dopravního cyklistického značení, odchyluje se minimálně - propojení od nádraží v Mirošově s CT 3, 3, 2273, 2251, 315, NS Okolím padrťských rybníků, 2154.

Typ kola: trekové, horské

Dostupnost: vlakem

Občerstvení: Mirošov, Stará Hospoda Dobřív, Trokavec